piątek, 7 sierpnia 2015

Smaki Azji

Kiedy za oknem taka pogoda jak dziś, a słońce przygrzewa niemiłosiernie, nikomu nie myśli się ślęczeć na garami, aby przygotować obiad. Ziemniaki nie chcą same się obrać, a schabowe nie potrafią się zapanierować. A nam się zwyczajnie nie chce im pomóc. Typowy polski obiad jest bowiem przy takiej temperaturze wręcz torturą. Co wtedy zrobić? Czy jedyną opcją jest post głodowy? Ależ nie! Dzisiaj podzielę się z Wami dwoma przepisami na pyszne, proste dania, które swoim smakiem zabiorą Was w odległą podróż do Azji. A co najlepsze, nie spędzicie w kuchni więcej czasu niż kwadrans! Zapraszam :)

 Kurczak w sosie słodko-kwaśnym


Składniki (na 1 porcję):

* pół fileta z kurczaka (opcjonalnie można użyć krewetek lub ryby)
* papryczka chilli
* ząbek czosnku
* 2 łyżki oleju
* papryka
* marchewka
* SOS: łyżeczka cukru, łyżka sosu sojowego, łyżka octu ryżowego, łyżeczka ketchupu, łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w pół szklanki zimnej wody
* sok z cytryny
* sól i pieprz
* szczypiorek do podania
* woreczek białego ryżu lub makaron ryżowy

Sposób przyrządzania:

1. Zagotowujemy wodę i gotujemy ryż zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.

2. Papryczkę chilli siekamy (można usunąć pestki, wtedy będzie miej ostra), czosnek obieramy, paprykę i marchewkę kroimy w słupki.

3. Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem

4. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, podsmażmy przez chwilę chilli i wyciśnięty czosnek.

5. Dodajemy kurczaka i smażymy aż przestanie być surowy. Przekładamy go do miski.

6. Wlewamy kolejną łyżkę oleju i wrzucamy warzywa. Podsmażamy do miękkości.

7. Przygotowujemy sos. Do warzyw dodajemy po kolei wszystkie składniki. Czekamy aż sos się zagotuje (powinien wtedy zgęstnieć). Dodajemy usmażonego kurczaka i skrapiamy całość sokiem z cytryny. Podajemy z ryżem lub makaronem ryżowym przybranego szczypiorkiem. Smacznego :)


Kurczak 5 smaków 



Danie bardzo podobne w przygotowaniu (i wyglądzie ^^) , jednakże całkowicie inne w smaku.

Postępujemy dokładnie tak samo jak w przypadku kurczaka w sosie-słodko kwaśnym, jednak do smażących się warzyw dodajemy przyprawę 5 smaków.  Potem kolej na sos, który nadaje temu daniu zupełnie innego wymiaru. W połowie szklanki wody rozpuszczamy łyżeczkę mąki ziemniaczanej, dodajemy łyżkę sosu sojowego i łyżkę sosu rybnego. Wylewamy na patelnię, dodajemy kurczaka i podajemy. Smacznego :)


Mam nadzieję, że przepisy trafią do Waszego gustu. Dla mnie są codziennością podczas takich upałów jak dziś :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...