Kurczak w sosie słodko-kwaśnym
Składniki (na 1 porcję):
* pół fileta z kurczaka (opcjonalnie można użyć krewetek lub ryby)
* papryczka chilli
* ząbek czosnku
* 2 łyżki oleju
* papryka
* marchewka
* SOS: łyżeczka cukru, łyżka sosu sojowego, łyżka octu ryżowego, łyżeczka ketchupu, łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w pół szklanki zimnej wody* sok z cytryny
* sól i pieprz
* szczypiorek do podania
* woreczek białego ryżu lub makaron ryżowy
Sposób przyrządzania:
1. Zagotowujemy wodę i gotujemy ryż zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
2. Papryczkę chilli siekamy (można usunąć pestki, wtedy będzie miej ostra), czosnek obieramy, paprykę i marchewkę kroimy w słupki.
3. Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem
4. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, podsmażmy przez chwilę chilli i wyciśnięty czosnek.
5. Dodajemy kurczaka i smażymy aż przestanie być surowy. Przekładamy go do miski.
6. Wlewamy kolejną łyżkę oleju i wrzucamy warzywa. Podsmażamy do miękkości.
7. Przygotowujemy sos. Do warzyw dodajemy po kolei wszystkie składniki. Czekamy aż sos się zagotuje (powinien wtedy zgęstnieć). Dodajemy usmażonego kurczaka i skrapiamy całość sokiem z cytryny. Podajemy z ryżem lub makaronem ryżowym przybranego szczypiorkiem. Smacznego :)
Kurczak 5 smaków
Danie bardzo podobne w przygotowaniu (i wyglądzie ^^) , jednakże całkowicie inne w smaku.
Postępujemy dokładnie tak samo jak w przypadku kurczaka w sosie-słodko kwaśnym, jednak do smażących się warzyw dodajemy przyprawę 5 smaków. Potem kolej na sos, który nadaje temu daniu zupełnie innego wymiaru. W połowie szklanki wody rozpuszczamy łyżeczkę mąki ziemniaczanej, dodajemy łyżkę sosu sojowego i łyżkę sosu rybnego. Wylewamy na patelnię, dodajemy kurczaka i podajemy. Smacznego :)
Mam nadzieję, że przepisy trafią do Waszego gustu. Dla mnie są codziennością podczas takich upałów jak dziś :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz